EKO MLEKO

Wszyscy dobrze wiemy, że mleko jest jednym z wartościowszych produktów rolnictwa ekologicznego. Jest dla nas symbolem zdrowia i natury.Wielu naukowców twierdzi iż mleko ekologiczne ma więcej korzystnych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych niż konwencjonalne. Okazuję się że bardzo duży wpływ na jakość mleka ma sposób karmienia zwierząt. Zgodnie z normami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym krowy karmione powinny być w co najmniej 60% trawami lub kiszonkami z trawy Naukowcy zwracają także uwagę, że krowy, których chów odbywa się metodami ekologicznymi częściej przebywają na pastwiskach .Wiele badań wykazało, że spożywanie nabiału BIO ma korzystny wpływ na jakość mleka u młodych matek czy też udowodniono, że mleko ekologiczne ma średnio o 68% wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 i korzystniejszy (a ważny dla zdrowia) stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Niestety jego ilość jest ograniczona ze względu na liczbę krów, ich wydajność oraz koncentrację gospodarstw ekologicznych w danym rejonie.

W ostatnich latach produkcję mleka zdominowały duże gospodarstwa, które stanowią poważne obciążenie dla środowiska. W takich gospodarstwach krowy są trzymane w boksach, których nigdy nie opuszczają. Żyją praktycznie w bezruchu, w niekoniecznie higienicznych warunkach, karmione wysoko przetworzoną paszą, opartą o modyfikowaną genetycznie soję i zboża. Żeby uniknąć chorób, do paszy dodaje się antybiotyków, które trafiają później do spożywanego przez nas mleka. Krowom podaje się też często hormony, żeby podnieść ich mleczność i regulować cykl reprodukcyjny. Problemem jest też produkcja metanu, jednego z gazów cieplarnianych, który jest produktem ubocznym hodowli bydła. Do zmian klimatycznych przyczynia się również transport mleka na duże odległości, który stał się możliwy dzięki wynalezieniu procesu pasteryzacji. W takich warunkach trudno jest zorganizować rynek mleka ekologicznego.

Aby na rynku mleko funkcjonowało pod mianem ekologicznego, musi pochodzić z gospodarstwa posiadającego certyfikat zgodności z zasadami produkcji ekologicznej, a jego uzyskanie wiąże się z kontrolowaniem procesu produkcji. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad chowu ekologicznego, wyznaczonych przepisami prawa krajowego i unijnego. Zwierzęta powinny być hodowane w przestronnych budynkach, wyłożonych naturalną ściółką i powinny mieć dostęp do pastwisk oraz wybiegów na świeżym powietrzu.

Nabiał ekologiczny nie zawiera sztucznych aromatów ani substancji słodzących. Produkty ekologiczne można rozpoznać dzięki specjalnym oznaczeniom.Picie ekologicznego mleka to dobry sposób na zwiększenie spożycia odżywczo pożądanych kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów, bez zwiększania spożycia tłuszczów nasyconych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *