ZDROWA ŻYWONOŚĆ TO ZDROWY STYL ŻYCIA

 

W naszym kraju produkcja ekologiczna rozwija się bardzo powoli, jest to bowiem spowodowane tym iż większość rolników nie dostrzega różnic pomiędzy konwencjonalnym systemem produkcji jaki jest dziś powszechnie stosowany a systemem ekologicznym.

Większość gospodarstw nie przechodziła procesu intensyfikacji produkcji rolnej, w którym zużywa się duże ilości środków ochrony roślin i nawozów. Rolnictwo ekologiczne różni się jednak od naszego rolnictwa konwencjonalnego. Rolnictwo ekologiczne polega na świadomym eliminowaniu chemii z produkcji rolnej. Produkty wytwarzane są bez udziału nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, zapraw nasiennych, pasz przemysłowych, antybiotyków, hormonów wzrostu i organizmów genetycznie modyfikowanych. Rolnictwo ekologiczne ma na celu produkcję żywności przyjaznej dla człowieka dbając przy tym jednocześnie o ochronę środowiska naturalnego . Dzięki wykluczeniu pestycydów i nawozów sztucznych nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości.

Produkcja żywności ekologicznej wymaga jednak dużej wiedzy z różnych dziedzin, aby móc maksymalnie wykorzystać walory przyrody. Żywność ekologiczna jest produkowana w gospodarstwach ekologicznych posiadających stosowny atest potwierdzający sposób produkcji.Ekologiczne przetwory są sporządzane na bazie produktów pochodzących z gospodarstw atestowanych przy zastosowaniu naturalnych i tradycyjnych biotechnologii zapewniających maksymalną ochronę wartości odżywczych. Natomiast o wartości produktów ekologicznych decydują nie tylko węglowodany, białka, witaminy i inne składniki występujące w korzystnych proporcjach ważne dla przemiany materii, lecz także swoiste właściwości biologiczne wpływające korzystnie na stan zdrowia.

Produkty rolnictwa ekologicznego są pełnowartościowe oraz wolne od chemicznych zanieczyszczeń, syntetycznych konserwantów, sztucznych barwników. Koszty wytworzenia żywności ekologicznej są bardzo wysokie, dlatego też żywność ekologiczna jest znacznie droższa od tej standardowej. Warto o tym pamiętać, by nie dać się zwieść obietnicom producentów artykułów spożywczych wytwarzających ich podróbki. Pewność, że nie kupujemy \”kota w worku\” daje czytanie etykiet. Jedynie te zawierające oznaczenie o certyfikacie, posiadające logo czy naklejki „Rolnictwo ekologiczne” świadczą o tym, że mamy do czynienia z właściwym produktem. Stuprocentową pewność, że mamy do czynienia z produktem ekologicznym, daje kupowanie go wprost od producenta, gdzie mamy wgląd do tego, jak wygląda jego uprawa lub hodowla, i w jakich warunkach się odbywa proces pozyskiwania danych wyrobów. Pamiętajmy o tym decydując się na wprowadzenie do naszego życia żywności ekologicznej. Możemy żyć zdrowo i jednocześnie chronić nasze środowisko naturalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *